logg inn
Meny

HVORDAN OPPSTOD COWORKING?

01.05.2018 Kontorhuset
Et sted må fenomenet ”coworking” ha oppstått. Men hvor? Og hvorfor? Vi i Kontorhuset synes ideen er genial, men om vi hadde kommet på den selv - det vet vi ikke helt. I dette blogginnlegget skal vi ta et dypdykk inn i historien rundt hvorfor coworking oppstod.
Del på
Icon Icon
Icon Icon
Icon Icon
Icon Icon
HVORDAN OPPSTOD COWORKING?
Spennende samtaler, gode relasjoner og flere muligheter. Dette er noen av fordelene du får i et slikt fellesskap.

Hva er coworking?

Du har sikkert hørt begrepet ”coworking”, men vet du hva det betyr? Coworking handler om å jobbe selvstendig i et fellesskap med andre som er i en lignende situasjon som deg selv. Men begrepet i seg selv tar ikke bare for seg det fysiske stedet man samles, men også fellesskapet og relasjonene som er en svært viktig del av det. Behovet for å høre til et sted er blant våre mest grunnleggende behov, og da er det kanskje ikke så rart at dette har blitt så populært?

 

Hvor startet det?

Det første coworking-stedet vi kjenner til ble etablert i San Francisco i 2005, av Brad Neuberg. Neuberg hadde både jobbet for seg selv, og for andre, man var aldri helt fornøyd med noen av situasjonene. Han likte å føle på friheten og selvstendigheten av å jobbe selv, men samtidig ville han være en del av et miljø med andre. Disse faktorene klarte han ikke å kombinere verken når han jobbet for seg selv eller når han var ansatt. Han kom dermed opp med ideen om å starte et fellesskap hvor flere andre som var i samme situasjon som han, kunne sitte sammen. Og dermed kom han opp med navnet ”coworking”.

 

Når kom det til Norge?

Det første coworking-stedet kom til Norge i 2012 – i Oslo. Om du går i sentrum der i dag vil du kunne se et slikt fellesskap omtrent på hvert eneste hjørne. Fenomenet har blitt veldig populært, og flere tusen nordmenn benytter seg av dette daglig. Men det er ikke bare i Oslo dette har blitt en trend, for også flere andre steder i landet har det blitt etablert lignende coworking-steder.

 

Hva får du?

Når du jobber i et slikt fellesskap vil du alltid ha et sted å møte opp når du er på jobb, og dette kan ha positiv innvirkning på arbeidsgleden og effektiviteten din. I tillegg tror vi at du kler deg bedre rundt andre mennesker, enn du gjør om du sitter hjemme alene. Dette kan ha effekt på selvtilliten, og kanskje til og med også prestasjonene? Men den største forskjellen fra å sitte i et slikt fellesskap i forhold til hjemme, er at du slipper alle distraksjonene. Klesvask og TV-titting kan erstattes med fokus og nettverksbygging. De andre ”kollegene” dine vil kunne skape en smittsom energi og et inkluderende miljø. Mulighetene oppstår der mennesker møtes. Du vil dermed få langt flere muligheter et slikt sted enn om du sitter hjemme alene.

 

Delingskultur

Suksessen blant bedriftene i ”Silicon Valley” sies å ha et opphav i deres gode delingskultur. De deler alt fra nettverk, kunnskap, erfaringer, verktøy og andre viktige ressurser på tvers – uansett selskap og roller. Tanken de har skapt er at delingen gjør at alle står sterkere sammen, enn de gjør hver for seg. På et coworing-sted forsøker man å skape en slik delingskultur, som gagner absolutt alle.

 

Synes du dette høres spennende ut, og kunne gjerne tenkt deg å ta en titt hos oss i Kontorhuset? Kontakt oss på hakon@kontor-huset.no.

Del på
Icon
Icon
Icon
Icon

FLERE INNLEGG